Conjugarea verbului “a fi”

Normal că și verbul “a fi” cauzează probleme în vorbire. Aici, însă, problema nu ține de confuzia de grupă a verbului, precum la verbul “a crea”, care e de grupa I deși “se termină” în -ea, la fel ca verbele de grupa a II-a. Aici problema ține de stăpânirea deficitară a regulilor formării modurilor verbale. O problemă similară se remarcă și la verbe cu infinitivul în i, gen “a ști”, “a vorbi”.

Deși unele moduri verbale se formează cu infinitivul (imperativul negativ: nu fi; condițional-optativul: aș fi), există alte moduri verbale, precum conjunctivul cu “să fii” și imperativul afirmativ, care în mod cert nu folosesc infinitivul. Modurile verbale care nu folosesc infinitivul sunt mai multe la număr, dar restul nu cauzează probleme și nu le mai enumăr.

Ca regulă generală, când ești în dubiu, înlocuiește verbul sau persoana pentru a afla mai multe informații despre regula de conjugare.

Dar să iau un exemplu: “să fi”, sau “să fii”? Infinitivul, sau forma flexionară? Ei bine, alegând persoana întâi în loc de persoana a doua, “să fiu”, observăm că nu e vorba de un infinitiv, fiindcă, după cum știm, infinitivul nu acceptă inflexiune, indiferent de context. Deci am aflat imediat că nu e vorba de un infinitiv. Același rezultat îl obținem și înlocuind verbul. Să îl vrem pe “să fi” înseamnă să acceptăm tacit că conjunctivul se formează cu infinitivul şi, prin urmare, ajungem să spunem “să face”, “să merge”, “să pleca” şi aşa mai departe — și deci e clar iarăşi că nu putem utiliza infinitivul.

Vezi Conjugarea pentru toți pentru mai multe despre cum să conjugi.

Deci, conjugarea lui “a fi”:

Imperativ afirmativ
(tu) fii!
(voi) fiţi!

Imperativ negativ
(tu) nu fi!
(voi) nu fiti!

Conjunctiv
eu să (nu) fiu
tu să (nu) fii
el să (nu) fie
noi să (nu) fim
voi să (nu) fiți
ei să (nu) fie

Condițional-optativ
eu aș fi
tu ai fi
el ar fi
noi am fi
voi ați fi
ei ar fi

Și ca să te asiguri că te descurci, corectează greșelile din textele de mai jos.

Ca să fii bun, trebuie ca mai întâi să nu mai fi rău.
Vreau să fii fost la fel de atent și fără ajutorul tău.
Ai mai fi atent dacă n-aș fi în sala de clasă?
Vreau să ști că te iubesc.

16 thoughts on “Conjugarea verbului “a fi”

 1. Deci, rectificati. la imperativ afirmativ e “tu fi”, nu “tu fii”. Daca nu ma credeti intrati pe irc si intrebati pe “Aury_Calls”, o sa va-nvete ea limba RRomana.

  P.S. Jokin’

 2. MIHAI , TE SALUT ;MI-A DAT TAICA-TAU ADRESA PAGINII TALE SI M-AM PLIMBAT UN PIC PE AICI ;VAD CA AI INCLUSIV PREOCUPARI LEGATE DE LIMBA ROMANA..SI MA BUCUR PENTRU ASTA ;POATE CA VOI MAI SCRIE SI EU CATE CEVA PE AICI , DACA IMI PERMITI ;DEALTFEL EU SUNT BINE M-AM PENSIONAT (CA, DE… VARSTA…)DAR INCA LUCREZ SI , MAI NOU ,A PASIONEAZA …INFORMATICA …ASA CA AM INVATAT SI EU CATE CEVA SI SIMT CA ASTA IMI FACE BINE; ORICUM TE SALUT SI ITI DORESC NUMAI BINE , CU PRIETENIE ,FOSTA TA PROFESOARA DE ROMANA , VIORICA AXINTE

 3. Imi permit o mica observatie, necesara celor care vor deschide acest… nici nu stiu cum sa-l numesc: comentariu, post de inducere in eroare, indrumar de folosire gresita a limbii romane? Stimate autor (am inteles de la fosta ta profesoara de romana ca te cheama Mihai), intentia ta e laudabila, dar rezultatul e jalnic! Incerci sa explici cum se conjuga verbul “a fi” la timpurile imperativ, conjunctiv si conditional? Am crezut ca nu vad bine si am recitit de 3 ori… Oameni buni care cititi, acestea sunt MODURI VERBALE, nu TIMPURI! Iar verbele au patru CONJUGARI, nu GRUPE! Asadar, articolul lamureste cum se conjuga verbul “a fi”, intr-adevar, dar creeaza alte confuzii, de morfologie, care mi se par la fel de grave ca si scrierea incorecta “fi atent!”… Repet, laudabila dorinta ta de a-i invata pe concetateni cum sa scrie corect, dar mai ai tu insuti de invatat inainte…

 4. Imi permit o mica observatie, necesara celor care vor deschide acest… nici nu stiu cum sa-l numesc: comentariu, post de inducere in eroare, indrumar de folosire gresita a limbii romane? Stimate autor (am inteles de la fosta ta profesoara de romana ca te cheama Mihai), intentia ta e laudabila, dar rezultatul e jalnic! Incerci sa explici cum se conjuga verbul “a fi” la timpurile imperativ, conjunctiv si conditional? Am crezut ca nu vad bine si am recitit de 3 ori… Oameni buni care cititi, acestea sunt MODURI VERBALE, nu TIMPURI! Iar verbele au patru CONJUGARI, nu GRUPE! Asadar, articolul lamureste cum se conjuga verbul “a fi”, intr-adevar, dar creeaza alte confuzii, de morfologie, care mi se par la fel de grave ca si scrierea incorecta “fi atent!”… Repet, laudabila dorinta ta de a-i invata pe concetateni cum sa scrie corect, dar mai ai tu insuti de invatat inainte…

 5. Mersi de observatie. Voi corecta greseala referitoare la modurile verbale. Vezi si alte articole de pe sit, unde am folosit corect notiunea de moduri; confuzia va fi fost datorata orei inaintate la care am scris articolul. (http://www.viridium.ro/2008/conjugarea-pentru-toti/)

  Referitor la conjugari, nu sunt de acord cu observatia ta. Notiunea de conjugare e doar o formulare pretentioasa, oficiala, a conceptului de grupa. Aici nu e vorba de o greseala, fie ea morfologica sau de vreo alta natura.

 6. vreau sa invat mai mlt despre lb romana pt ca maine dau teza si vreau sa iau ca tura trecuta 10. tot de pe siteul asta am invatat i a mers foarte bn
  MULTUMESC CINE A INVETAT SITEUL

 7. da…deci..informativ,imi place:) numai ca undeva, [ueed wrote:
  Deci, rectificati. la imperativ afirmativ e “tu fi”, nu “tu fii”. ] adica aici, e cea mai mare prostie scrisa vreodata:| :-j stiu ca e comentariu…dar totusi…8-|

 8. Viorica Axinte a fost profesoara de romana? Ce ar putea spune ea de scrierea cu MAJUSCULE si folosirea semnelor de punctuatie?
  De exemplu, cum se pune virgula, lipita de cuvantul de dinainte sau nu? Si dupa virgula se lasa spatiu sau nu?
  Stiu ca oamenii tasteaza repede uneori dar se poate reciti inainte de a da “Post”.
  Si una-doua abateri sunt acceptate dar ce putem spune despre pozitia a 50% din semnele de punctuatie ale comentariului? Are un profesor vreo scuza?

 9. Gramatica limbii romane e foarte grea. Nu e de mirare ca nu stim sa vorbim. Nu exista niste reguli simple. Toate verbele au alta forma, pluralurile (sau plurarele?) sunt altfel de cum te astepti si asa mai departe. E un haos.

 10. Stimate Marius, gramatica limbii romane este “foarte grea” mai ales pentru cei care n-au studiat-o si ale caror lecturi se rezuma la paginile de internet. Regulile sunt simple si odata intelese si memorate nu ai cum sa dai gres si sa spui “succesuri” – de exemplu – nici chiar atunci cand esti “emotionat”… precum Eba, saracuta de ea!

 11. buna 🙂 nu prea am invatat prea multe din acest articol .
  sorry ! 😀
  eu sunt clasa a 5-a 🙂 ceea ce ai vrut sa scrii aici i-am aratat dirigintei mele si ai cam gresit in vreo 7 locuri 8-| ..
  u ce clasa esti ?
  astept raspuns la adresa de mess : bya_d0ll 😀 vezi ca O`ul de la d0ll este defapt un ero :*

Leave a Reply