Conjugarea verbului “a crea”

No bun, am activat tastatura românească la MacbookPro-ul meu ca să mă desfăt în diacritice.

Cum se conjugă verbul “a crea” la indicativ prezent? Mulți au probleme cu verbul ăsta, fiindcă nu știu regula, de altfel simplă, care stă la baza conjugării. Problemele se regăsesc nu la persoana întâi singular, precum la alte verbe, ci la toate celelalte persoane; a doua singular (creezi sau creiezi?), a treia singular și plural (crează sau creează?), întâi plural (creăm, creeăm sau creem?), a doua plural (creați, creeați sau creiați?).

Ei bine, regula—învățată în școala generală în urma unei lucrări de control fulger dată de aceeași profesoară de română despre care v-am spus într-un articol precedent—e simplă și se bazează pe similaritatea dintre verbele a crea și a lucra. Pentru a-l conjuga pe a crea, conjugă-l pe a lucra și înlocuiește rădăcina lucr- cu rădăcina cre-. Acolo unde verbul a lucra cere un e in conjugare, a crea va cere doi. Iată rezultatul:

eu lucrez—creez
tu lucrezi—creezi
el lucrează—creează
noi lucrăm—creăm
voi lucrați—creați
ei lucrează—creează

În concluzie: eu creez, tu creezi, el creează, noi creăm, voi creați, ei creează. Simplu, nu?

19 thoughts on “Conjugarea verbului “a crea”

 1. Buna ziua.
  Am tot respectul pentru profesoara dv., totusi, va rog sa urmariti si rationamentul meu, pe care vi-l voi expune mai jos.
  Regula profesoarei pare simpla, insa cred ca are o scapare. Sa luam exemplul verbului “a copia” si sa-l conjugam dupa aceeasi regula:
  eu copi-ez cre-ez
  tu copi-ezi cre-ezi
  el copi-aza cre-aza
  noi copi-em cre-em
  voi copi-ati cre-ati
  ei copi-aza cre-aza
  Personal, cred ca e mai corect sa aplicam regula verbului “a copia”, care are ca radacina “copi” si care se termina in vocala, ca si radacina “cre”, decit regula verbului “a lucra”, care are ca radacina “lucr” si care se termina in consoana. Va rog sa observati ca, la persoana a III-a singular, la radacina “lucr” sa adauga sufixul “eaza”, rezultind “lucreaza”, in timp ce la radacina “copi” se adauga sufixul “aza” ( nu “eaza”), rezultind “copiaza”. Deci, in cazul radacinii care se termina in vocala, nu mai e necesara inserarea literei e intre radacina si sufix, exact cazul verbului “a crea”.
  Asadar, intrucit radacina “cre” se termina, asemenea radacinii “copi”, in vocala, mi se pare logic sa aplicam aceeasi regula:
  “el copi-aza” “el cre-aza”
  Daca la verbul “a copia” am aplica regula de la verbul “a lucra”, ar rezulta
  “el copi-eaza”.
  Vi se pare suficient de convingatoare demonstratia? Daca aveti argumente in a ma combate, va rog s-o faceti, intrucit ma pasioneaza problemele lingvistice. Adresa mea este gtheer@gmail.com
  Cu stima,
  Iuliu Theer, Resita

 2. Mda… întâi și-ntâi, o să renunț la pronumele de politețe; prefer să nu-l folosesc în mediul ăsta informal. Apoi, tre’ să știi că și eu sunt doar un pasionat de unele probleme lingvistice, nicidecum un expert. În al treilea rând, mi-ar plăcea să continuăm discuția aici, pentru ca și alți cititori să poată participa la ea.

  În varianta propusă de tine, afinitatea lui “ea” pentru a forma diftong, incomparabil mai mare decât la gruparea “ia”, ar crea atractie spre pronuntarea lui “crează” similar cu conjunctivul “să creadă”, creând ambiguitate suplimentară. Cu alte cuvinte, l-am folosi pe “ea” ba ca diftong, ba ca hiat. Verbul ales de tine drept exemplu, “a copia”, preferă în mod clar hiatul, fapt ce nu presupune introducerea artificială a unui “e”; în schimb, “a crea” are nevoie de el ca și “a lucra”.

  (S-ar părea că chiar afinitatea lui “ea” pentru pronunțarea în diftong creează toate confuziile cu verbul ăsta.)

  Dar să nu uităm că, în fond, limba e o unealtă creată de către și pentru om, iar nu intotdeauna strictețea matematică guvernează întruparea regulilor ei. Sunt ferm convins că forța principală care modelează o limbă e uzul, care încearcă în mod constant să evite rezultatele complicate sau ambigue. Revenind la “a crea”, observ că infinitivul “crea” și participiul “creat” se pronunță cu hiat. Cred că, până la urmă, Academia l-a ales dintre două rele pe cel mai mic, și anume conjugarea care minimizează numărul de hiaturi nenaturale și în plus se aliniază la regula conjugării grupei întâi. Varianta de infinitiv “a crea” mă tem că nu poate deveni viabilă fiindcă ar plasa verbul într-o altă grupă, fapt incompatibil cu realitatea oferită de conjugare.

 3. Pingback: Viridium.ro - Atenție la virgule

 4. Dupa regula conjugarii cu verbul a COPIA rezulta ‘el creaza’, iar dupa regula conjugarii cu A LUCRA rezulta ceea ce este corect.. el ‘creeaza’.
  Nu are relevanta afirmatia “Daca la verbul “a copia” am aplica regula de la verbul “a lucra”, ar rezulta “el copi-eaza”.”

 5. Buna,

  Pentru cei care vor dori sa cunoască cum se conjugă verbul “a crea” vin şi eu cu o explicaţie.

  În primul rând sunt de acord cu prima demonstraţie. Dar explicaţia poate fi simplificată pentru a reduce numărul verbelor de la care se porneşte în analiză.

  “A crea” este un verb de conjugarea I (la fel si “a lucra” şi “a copia”).

  Deci îndepărtăm “a” – marcă a infinitivului şi adăugăm sufixele:

  cre +ez = (eu) creez
  cre + ezi = (tu) creezi
  cre + ează = (el) creează
  cre + ăm = (noi) creăm
  cre + aţi = creaţi
  cre + ează = creează

  Dublul “e” nu este o întâmplare: un ‘e’ ramane de la radical (cre), cel de+al doilea din sufix (ez, ezi, ează).

 6. cre +ez = (eu) creez
  cre + ezi = (tu) creezi
  cre + ează = (el/ea) creează
  cre + ăm = (noi) creăm
  cre + aţi = (voi)creaţi
  cre + ează = (ei/ele)creează

 7. ” “A crea” este un verb de conjugarea I (la fel si “a lucra” şi “a copia”).” Defapt,este un verb la congujarea a II-a deoarece se termina in “ea”,nu in “a”.

 8. A crea e un verb de conjugarea I. Penultima litera, e-ul, nu face parte din terminatie, ci din radacina verbului. Terminatia e “a”.

  Verbul, intr-adevar, se termina si in “ea”, dar tot la fel de bine se termina si in “rea”, dupa cum “elucubra” se termina in “lucubra”, “ucubra”, “cubra”, “ubra”, “bra”, “ra” si “a”.

 9. Parerea mea este ca iti dai seama din pronuntie ca la persoana a III-a este creeaza si nu creaza. Foarte des se face greseala ortografica folosindu-se creiaza, sau creieaza, tocmai datorita faptului ca in pronuntie se sesizeaza acel “e” mai lung. Eu folosesc creeaza (Ex. El creeaza o sculptura).

  Ms

 10. Bună!! Sunt in clasa a 5-a… si m-am cam încurcat când am văyut comentariul cu ‘a copia’…la scoala d-na profesoara de romana ne-a dat regula cu verbele ‘a lucra’ si ‘a visa’… si comform DEX este corect : ” creá vb.,. ind. prez. 1 sg. creéz, 3 sg. și pl. creeáză, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 sg. și pl. creéze; ger. creând; part. creát ” … nu ‘creaza’ etc. 😀 Sper sa nu mai apara alte nelamuriri… pentru comentariul meu 😀

Leave a Reply